100.000 er ventet til kongelig bryllup i Windsor

Bilde av prins Harry og Meghan MarklePrins Harry og Meghan Markle gifter seg i Windsor lørdag 19.mai. Foto: Lorna Roberts / Shutterstock.com

Sist oppdatert 16. mai 2018

19.mai er det klart for årets bryllup i Storbritannia. Prins Harry gifter seg med Meghan Markle i Windsor. Sikkerhetstiltakene blir omfattende.

Byen blir sperret av, og alle som skal inn i byen må gjennom full sikkerhetssjekk. Det er ventet at mer enn 100.000 mennesker vil ta turen til Windsor på den store dagen, melder BBC. Politiet regner med at Windsors gater er fulle av folk allerede klokken ni om morgenen.

Bryllupet finner sted klokka 12 lokal tid – klokka 13 norsk tid. Det lykkelige paret skal kjøre i åpen hestedrevet vogn gjennom Windsors gater rett etter bryllupet. Og dette er trolig det mest dramatiske øyeblikket for sikkerhetsfolkene. Det er ventet at turen vil ta cirka 25 minutter.

Bryllupet er anslått å koste rundt 32 millioner pund – cirka 350 millioner kroner. Hovedparten vil bli brukt på sikkerhetstiltak, skriver The Sun.

Økt turisme

Men samtidig er det ventet at bryllupet kan komme til å bety en boost for britisk økonomi på rundt 500 millioner pund – 5,5 milliarder kroner – på grunn av økt turisme og salg av produkter og souvenirer, skriver Reuters.

Ifølge offisiell statistikk fikk  Storbritannia 350.000 flere besøkende sammenlignet med samme måned året før, da prins William og Kate giftet seg i april 2011. Det er ventet en tilsvarende økning nå i mai.

Ifølge reisebyrået Travellink øker det internasjonale antall reisende til Londons flyplasser med hele 33 prosent i de tre dagene før bryllupet, sammenlignet med samme periode i fjor. Størst økning er det blant norske reisende. Her er økningen hele 118 prosent, ifølge reisebyrået.

– Et kongelig bryllup er en sjeldenhet, og med den velkjente britiske kongefamilien skaper det en stor interesse fra turister som vil besøke hovedstaden. Først og fremst ser vi en økning blant europeiske land, sier Maryline Morini, sjef for kundekommunikasjon i Travellink i en pressemelding.

Livlig kommer det helt sikkert til å bli i London om kvelden 19.mai. Ikke bare skal bryllupet feires, det er også en annen stor begivenhet samme dag –  cupfinalen på Wembley.

Fakta om bryllupet

 • Bryllupsseremonien skjer i St George’s Chapel i Windsor Castle klokken 12 lokal tid.
  Windsor ligger cirka 35 kilometer vest for London.
 • 2.640 gjester fra folket er invitert til bryllupet. De får oppholde seg inne på området til Windsor Castle.
 • Cirka 600 gjester vil være til stede inne under bryllupsseremonien.  Ingen politikere er invitert.
 • Prins William blir prins Harrys forlover. Meghan Markle har valgt ikke å ha noen forlover.
 • Prinsesse Charlotte blir brudepike og prins George brudesvenn. I alt er det ti små brudepiker og brudesvenner mellom to og sju år, ifølge Keningston Palace.
 • Bryllupskaken med smak av sitron og hyllebær skal lages av den amerikanske konditoren Claire Ptak, som driver Violet Cakes i Hackney i Øst-London.
 • Den engelske motefotografen Alexi Lubomirski, som også tok forlovelsesbildene, skal ta brudebildene.
 • Hvem som kreerer brudekjolen var en dypt bevart hemmelighet da dette ble skrevet.
 • Kl.13.00 lokal tid vil brudeparet starte ferden i åpen vogn gjennom Windsors gater.
  (Kilder:  Evening Standard og BBC).

trine@britiskpolitikk.no