George Best – høyt hevet over politikk og religion

Skilt med bilde av George Best. Foto.Ingen tvil om hvem nordirene mener er tidenes beste fotballspiller. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 12. februar 2023

Nord-irene glemmer aldri George Best. Nylig ble det sparket i gang en kampanje for å samle inn penger til en statue av fotballgeniet som skal stå på den nasjonale fotballstadionen i Belfast. Og til høsten åpner et hotell som bærer hans navn.

Innsamlingskampanjen ble startet på det som hadde vært Bests 72-årsdag 22.mai. Billedhogger  Tony Currie har allerede formet Best i leire, men trenger 40.000 pund for å få laget en bronsestatue i full størrelse, skriver Belfastlive. (Klikker du deg inn på artikkelen, ligger det ved en video i den som viser ballkunstneren Best.)

George Best (1946-2005) var en gudbenådet fotballspiller. Han klarte det politikere fortsatt strever med i Nord-Irland — å forene protestanter og katolikker. Fotballspilleren ble en folkehelt for begge grupper. Han ble så stor at han var hevet over både kultur, religion og politikk. Han var bare Best!

Har gitt navn til flyplass

Skilt av flyplassen i Belfast. Foto.

Flyplassen i Belfast bærer George Bests navn. Foto: Trine Andersen

Arven etter Best møter besøkende allerede i det de lander på flyplassen i Belfast. I 2006 – på det som skulle vært Bests 60-årsdag – ble flyplassen omdøpt til George Best Belfast City Airport.

I september åpner det nye hotellet i Belfast som bærer hans navn. Hotellet ligger like bak rådhuset i den nordirske hovedstaden, og skal også ha et eget George Best-museum.

Bests familie har donert flere av hans eiendeler til hotellet, skriver The Guardian, som har satt hotellet på lista over de 20 beste hotellene som åpner i Storbritannia i år.

En legende

George Best er gutten som kom fra det fattige protestantiske nabolaget Cregagh i Øst-Belfast. Han ble oppdaget som 15-åring av en talentspeider fra Manchester United, og ble en av verdens beste fotballspillere.

13 år etter hans død valfarter fans fortsatt til huset han der han vokste opp, sørøst for Belfast sentrum. På veggen i det beskjedne mursteinshuset i 16 Burns Way står et lite skilt som forteller at her bodde fotballlegenden. Like bortenfor er løkka han lærte å spille fotball på.

Da britiskpolitikk.no besøkte Belfast like før påske, var det naturlig å ta turen bortom George Bests barndomshjem. Tidligere var det også et veggmaleri av ham like i nærheten, men det er borte kan en av beboerne på Cregagh Estate fortelle oss. Det forsvant da deler av området ble pusset opp.

– Men vi håper det er på plass igjen snart, sier kvinnen vi møter.

Ingen tvil om at nabolaget er stolt over sin store sønn.

 

«Home of a legend», står det på et stort skilt på bussholdeplassen like ved det lille kjøpesenteret som ligger bare noen steinkast fra George Bests barndomshjem.

«I januar 1949 flyttet Dickie og Ann Best og deres unge familie, inn i sitt nye hjem på Cregagh Estate. Deres sønn George, 1946-2005, skulle bli en av verdens største fotballspillere», står det på skiltet.

Den femte beatle

George Best levde et vilt liv utenfor fotballbanen med kvinner, raske biler og alkohol.

George Best ble kåret til Europas beste fotballspiller i 1969. Han spilte 466 kamper for Manchester Uniteds og scoret 178 mål. Best fikk med seg 37 landskamper for Nord-Irland.

Best var en fotballkunstner, spesielt kjent for sine fantastiske dribleegenskaper fra siden og inn mot mål. Men dessverre ble han etter hvert like kjent utenfor banen. Han var karismatisk, glad i damer, en god fest – og alkohol.

George Best var også kjent for sine mange gode replikker:

«Jeg brukte mye penger på fyll, damer og raske biler. Resten bare rotet jeg bort»

Eller denne:

«I 1969 kuttet jeg ut kvinner og alkohol – det var de verste 20 minuttene i mitt liv»

Hans utsvevende liv i the swinging London sto i grell kontrast til hans finesser på fotballbanen. Alkoholen skulle til slutt koste ham livet.

Best ble superkjendis – og fikk tilnavnet Den femte beatle.

– Jeg var den første fotballspiller som hadde langt hår, og det er derfor jeg fikk kallenavnet, har han selv sagt.

På det meste skal han ha fått 10.000 fanbrev ukentlig.

Livet som superkjendis hadde sin pris. Best fikk etter hvert et så stort alkoholproblem at han i 2002 måtte ha en levertransplantasjon. Han fikk beskjed om at dersom han fortsatt å drikke, ville det kunne bety en tidlig død. Han klarte ikke å stoppe, og ble 3.oktober 2005 lagt inn på intensivavdeling på Cromwell-sykehuset i London. 25.november samme år døde han, 59 år gammel.

Best var gift to ganger, og fikk en sønn, Calum i 1981.

Hyllet av 100.000

Hvor populær han var i hjembyen ble vist for en hel verden da George Best ble begravet i Belfast 3.desember 2005. Flere hundre tusen mennesker hadde samlet seg da bilen med Bests båre ble fraktet gjennom Belfasts gater fra barndomshjemmet til parlamentsbygningen på Stormont utenfor sentrum.

Selve begravelsesseremonien foregikk i hovedhallen i parlamentsbygningen. Seremonien ble overført på storskjerm til publikum på utsiden.

Best ble gravlagt ved siden av sin mor på Roselawn gravlund i Belfast. I dagene etter at han døde la fansen bilder, kort, blomsteroppsatser og kranser utenfor barndomshjemmet.

Og like ved fotballøkka der det hele startet, var det hengt opp et banner med teksten «Maradonna god, Pele bedre, George best». Den samme teksten står i dag på banneret som henger på veggen til det som skal bli det nye George Best-hotellet i Belfast.

Nordirene glemmer aldri George Best, the Belfast boy.

trine@britiskpolitikk.no