Bredt utvalg av bøker om brexit

Brexit-bøker bokhandel London FotoBritiske bokhandler har et rikt utvalg av nye brexit-bøker. Her fra en Waterstones-avdeling i Windsor. Foto: Trine Andersen

Brexit betyr brexit, messer Theresa May om og om igjen. Men hva betyr egentlig brexit? Og hvorfor ble det ja? Det er tema for en rekke bøker som har kommet ut etter folkeavstemningen for to år siden.

Britiske bokhandlere har hele hyller med brexit-bøker. En av de meste omfattende – og innsiktsfulle – er skrevet av Tim Shipman, politisk redaktør i Sunday Times. «All out war. The full story of Brexit» på nesten 700 sider tar for seg hva som skjedde bak kulissene i tiden opp til folkeavstemningen. Boka har også en svært oversiktelig tidslinje om veien fram til brexit-avstemningen og det som skjedde i månedene etterpå.

Shipman beskriver blant annet stemning i Downing Street 10 på natta etter folkeavstemningen da det ble klart at det gikk mot et nei.

– Alle var som lammet av sjokk, skriver Shipman, som også tar for seg tiden etter avstemningen og valget av Theresa May som ny statsminister.

I fjor kom Shipman med en oppfølger – «Fall out. A Year of Political Mayhem», der han tar for seg Theresa Mays første år som statsminister, blant annet parlamentsvalget for ett år siden og kampen for å få til en brexit-avtale.

Fra innsiden av Downing Street

En som kjenner Downing Street 10 fra innsiden er Craig Oliver. Han har skrevet om sine år som kommunikasjonssjef for David Cameron i boka «Unleashing Demons. The Inside Story of Brexit».

– En av de viktigste dokumentene for å forstå hva som hendte og hvordan det kunne ende som det gjorde, skriver BBCs John Simpson om boka.

Nick Clegg er også en mann med innsidekunnskap.  Den tidligere lederen for Liberaldemokratene var visestatsminister under David Cameron fra 2010 til 2015. Han kom i fjor med boka  «How To Stop Brexit (And Make Britain Great Again)».  Medlemmer av Underhuset og Overhuset kåret i fjor boka til den beste sakprosaboka en parlamentariker har skrevet i 2017.

Sommergalskap

En av de mer lettleste brexit-bøkene er Harry Mounts bok  «Summer Madness» med undertittelen «How Brexit split the tories, destroyed Labour and divided the country».

Hvordan kunne brexit forvandle seg til et våpen som forårsaket politisk masseødeleggelse, spør forfatteren, som er redaktør av det humoristiske tidsskriftet «The Oldie».

Statsviterne Geoffrey Evans og Anand Menon forklarer i «Brexit and British Politics» hva som skjedde under folkeavstemningen, og ser på hvorfor det kunne skje. De to skriver at de fleste velgere hadde gjort seg opp en mening om saken lenge før folkeavstemningen. Les Reuters omtale av boka her.

Dette er bare noen av titlene som har kommet etter brexitavstemningen. Politicos nettbokhandel har en grei oversikt over en rekke andre brexitbøker.

Med Groth Storbritannia rundt

Det må heller ikke glemmes at det også her hjemme har kommet en utmerket bok på norsk. Annette Groth kom i fjor høst med «Hva nå? Min reise i Storbritannia i en brexit-tid».

Under folkeavstemningen 23. juni 2016 var hun i London som kommentator for NRK.

– Som så mange andre var jeg forbauset over resultatet, og jeg bestemte meg derfor samme morgen som resultatet forelå til å prøve å finne ut hva som hadde skjedd. Jeg ville dra på oppdagelsesferd gjennom det som i nesten ti år var mitt korrespondentrike for NRK, sier Groth.

Hun dro til alle deler av det britiske kongeriket, og i boka skriver Groth om møte med mennesker i Nord-Irland, Skottland, Wales og England.

– Usikkerhet, var hovedinntrykket hun satt igjen med etter reisen.

Og en kan vel trygt fastslå at usikkerheten ikke har blitt noe mindre det siste året.

trine@britiskpolitikk.no