Jacob Rees-Mogg – eksentrisk EU-skeptiker

Jacob Rees-Mogg. Portrett.Jacob Rees-Mogg er en av britisk politikks mest eksentriske parlamentarikere. Foto: Chris McAndrew

Eksentriske Jacob Rees-Mogg er en kontroversiell politiker. Med sitt konservative syn på velferdspolitikk, abort og likekjønnet ekteskap, befinner EU-skeptikeren seg på ytre høyrefløy i det konservative partiet.

Av Helén Rummelhoff

Jacob Rees-Mogg har siden januar 2018 ledet European Research Group (ERG), og har skapt mye trøbbel for Theresa May.

Gruppen på rundt 70 parlamentsmedlemmer er en organisert opposisjon mot Theresa May innad i det konservative partiet, og har konsekvent stemt ned Mays forslag til brexitavtale.

Men før Mays avtale skulle stemmes over for tredje gang, gjorde han helomvending og stemte for avtalen. For EU-skeptiker Rees-Mogg er det viktigste at man kommer seg raskest mulig ut av EU – og Mays avtale er bedre en ingen brexit.

Fra overklassen

Jacob Rees-Mogg er en mann man legger merke til: Han har blitt kalt både en statist i Downton Abbey, og ” the honorable member from the early 18th Century” på grunn av sin spesielle, gammeldagse stil, sin arkaiske talemåte og strengt konservative syn.

Rees-Mogg er veltalende, dannet og høflig, og går alltid i skreddersydd dress. Men til tross for sin erkebritiske, arkaiske fremtoning, er han både på Twitter og Instagram. Her viser han velvillig frem sin overdådige livsstil, og hans Instagram-profil er fylt med bilder der han poserer i dobbeltspente dressjakker.

Mannen har blitt beskyldt for å være snobbete, noe som kanskje ikke er så rart når han fremstår som den arketypiske britiske overklassemannen.

Jacob Rees-Mogg ble født 24. mai 1969 inn i en velstående familie. Faren hans er en tidligere sjefredaktør for The Times og visepresident i BBC, William Rees-Mogg. Som en hver annen fra den britiske overklassen, ble han fostret opp av en barnepike, som nå er guvernante for hans egne barn.

Han er utdannet ved eksklusive Eton College, en kostskole forbeholdt kongelige og den britiske overklassen. I 1991 ble uteksaminert fra universitetet i Oxford med en grad i historie.

Han er gift med Helena de Chair, enearving til en enorm formue. Vielsen fant sted i katedralen i Canterbury.

Etter studietiden arbeidet han i investeringsbankene Rotschild og Llloyd George Management, før han startet sitt eget selskap, Somerset Capital Management. Han har opparbeidet seg en enorm formue og er nå mangemillionær.

Inn i politikken

Rees-Mogg gikk inn i politikken som 27-åring, da han stilte som den konservative kandidaten for Central Fife, en tradisjonell Labour-valgkrets i Skottland. Han vant da heller ikke setet, og etter enda et mislykket forsøk ved valget i 2001, ble han i 2010 endelig valgt inn i Underhuset, som representant for valgkretsen North East Somerset.

Da ble han kalt «David Camerons verste mareritt» av The Times-kommentator Camilla Long, som påpekte at han var alt det det konservative partiet ønsket å distansere seg fra: Styrtrik, snobbete og ikke redd for å vise det frem.

Det er nettopp derfor Jacob Rees-Mogg er både elsket og hatet. Han har ikke noe imot å vise frem sine privilegier, som den gangen da han under valgkampen i 1997 reiste rundt i en Bentley for å samle stemmer, og fikk barnepiken til å dele ut flygeblader.

Rees-Mogg har selv uttalt at han kun trenger å åpne munnen, så mister han stemmer. Hans påfallende erkebritiske sosiolekt føles ofte fremmedgjørende for den gjengse velger, forbundet som den er med ekstrem rikdom og elitisme.

Rees-Mogg fremstår som gammeldags, og innrømmer det gjerne selv. Han er stolt over at han aldri har byttet bleie på sine barn. Dette til tross for at han har seks barn. Barna har forøvrig blitt gitt navn som er helt i tråd med farens overdådige og eksentriske stil: Sixtus Dominic Boniface og Anselm Charles Fitzwilliam, for å nevne to av dem.

Lange taler

Som medlem av Underhuset har han gjort seg bemerket som en av de mest opprørske konservative parlamentsmedlemmene. Han har ofte stemt mot sin egen regjering i viktige saker.

Han er sterk motstander av likekjønnet ekteskap og abort, og ønsker å begrense innvandring til Storbritannia.

Han har også fått oppmerksomhet for sine lange, morsomme taler, og sin filibuster-taktikk – det å sette i stand lange debatter som hindrer et forslag fra å bli vedtatt ved at det aldri når frem til en avstemming. Under en debatt i Underhuset i 2012, brukte han ordet ”floccinaucinihilipilification”, som er det lengste ordet noen gang brukt under en debatt i Underhuset.

Rees-Mogg var lenge en relativ anonym politiker i Underhuset, til tross for sine kontroversielle syn. Det var først etter folkeavstemmingen i 2016 at han begynte å gjøre seg mer bemerket som hardbarket EU-skeptiker og motstander av regjeringens forhandlingstaktikk med EU. Han ønsker en hard brexit – eller ”ren” brexit som han selv velger å kalle det.

Champagnefest

Det siste året har han fått mye oppmerksomhet som en av Theresa Mays argeste kritiker. Han var den ledende skikkelsen da de konservative stilte mistillitsforslag mot May i desember 2018.

Da statsministere led et knusende nederlag for sin brexit-avtale i januar i år, feiret Rees-Mogg dette med champagnefest. Selskapet ble holdt i hans staselige London-hjem, og de inviterte var opprørerne i det konservative partiet – de som ønsker en no-deal, og de som stilte mistillitsforslaget mot May i desember.

Til tross for sin kritikk mot statsministeren, avviser han at han selv ønsker å lede det konservative partiet. Selv peker han på Boris Johnson som den mest sannsynlige kandidaten.

helenrk92@gmail.com