Sist oppdatert 3. mai 2019
Hva tar vel mer pulsen på tiden i disse kaotiske brexit-tider enn Edvard Munchs «Skrik». Timingen er med andre ord perfekt når British Museum viser en stor Munch-utstilling der «Skrik» står i sentrum.
– Ja, timingen er kjempegod. Og at det nettopp er British Museum som skal vise utstillingen er helt fantastisk. At vi får vist fram Munch som grafiker på en så sentral arena i et museum som er så mye besøkt og får så stor oppmerksomhet, er utrolig bra, sier en meget fornøyd Stein Olav Henrichsen, direktør for Munchmuseet, til britiskpolitikk.no.
British Museum med over 5,8 millioner besøkende ble i fjor såvidt bare slått av Tate Modern på listen over Storbritannias mest besøkte museer.
Det er et sjelden litografi i svart/hvitt av «Skrik» som vises i London sammen med nærmere 50 andre grafiske arbeider utlånt fra Munchmuseet. Det er første gang noen av versjonene av «Skrik» har blitt stilt ut i England.
Planlagt i fem år
Men at det ble anledning til å se «Skrik» i London akkurat nå i brexitinnpurten, er tilfeldig forsikrer kurator Giulia Bartrum ved British Museum. Utstillingen har nemlig vært planlagt i fem år.
-For tiden bekymrer vi oss jo alle om «bloody» brexit, men timingen er helt tilfeldig, sier Batrum til The Guardian.
«Skrik» har vært brukt som uttrykk for kollektiv angst mange ganger tidligere.
-Første gang var under 1.verdenskrig, som symbol for den forferdelige nedslaktingen i skyttergravene. «Skrik» har også blitt brukt som symbol for atomtrusselen under den kalde krigen. Time Magazine brukte det på forsiden som et symbol for den angsten atombombene spredte verden rundt, sier Henrichsen.
Og nå altså som symbol for den frustrasjonen og angsten mange føler over brexitkaoset.
-Det er interessant å se hvordan dette verket har så stor relevans og gir uttrykk for det folk føler i dag, så lenge etter at Munch skapte det, sier Henrichsen.
Det finnes som kjent flere versjoner av «Skrik». Versjonen som vises i London ble laget midt på 1890-tallet, og er lite vist.
-Som de andre versjonene av «Skrik» er det veldig sårbart, så det blir sjeldent utstilt, sier museumsdirektøren.
Stor interesse verden over
«Edvard Munch: love and angst» er tittelen på utstillingen, som den største med Munchs grafikk på 45 år.
– Utstillingen vil rette et skarpt blikk på Munchs nyskapende grafiske teknikker. Enkelte malerier er også tatt med , blant annet for å vise hvordan Munch hele tiden bearbeidet yndlingstemaene sine på ulike måter, skriver Munchmuseet i en pressemelding.
Det er første gang British Museum vier en helt utstilling til vår verdenskjente kunstner.
-Munch er kjent verden over, men Storbritannia er mindre kjent med hans bilder fordi de ikke har vært innkøpt i like stor utstrekning her som ellers i Europa og USA, sier Giulia Batrum til The Guardian.
Henrichsen sier at sist det var en stor Munch-utstilling i Storbritannia, var i 2012 da Tate Modern viste utstillingen «The Modern Eye».
-Munch stilles oftere ut i Paris og New York enn i London. Det har aldri vært noen stor samlerinteresse for ham i Storbritannia. Det kan ha sammenheng med at han ikke arbeidet der. Desto viktigere er det at vi nå får en så stor utstilling på British Museum, sier Stein Olav Henrichsen.
Han kan fortelle om en enorm interesse for Munch verden rundt:
– Japan avsluttet nylig en utstilling med Munchs arbeider som ble sett av hele 670.000 på tre måneder. I neste uke åpner en stor Munch-utstilling i Moskva.
Munch-utstillingen på British Museum blir stående helt fram til 21.juli.