Lysglimt i Londons teatermørke

Eksteriørbilde av Bridge Theatre. FotoDet nye Bridge Theatre på sørsiden av Themsen har gjenåpnet med en serie monologer. Foto: Trine Andersen

Sist oppdatert 24. desember 2022

SISTE: På grunn av ny nedstegning i England, må også teatrene lukke dørene fram til 2.desember.

National Theatre har gjort om hovedsalen slik at den skal bli koronatrygg, seks West End-teatre har meldt at de vil åpne igjen om ikke lenge og et teater ved Tower Bridge er allerede i gang igjen. Det har også vært spilt noen utendørs forestillinger.

Det er med andre ord lysglimt i tunnelen etter at britiske teatre har vært stengt i seks måneder. Men en ny smittebølge kan fort stoppe også teaterledere som verker etter å komme i gang igjen, og om London noen gang kommer tilbake til det teatertilbudet det hadde før koronapandemien slo inn over Europa, er nok tvilsomt.

For selv om noen teatre nå planlegger å åpne igjen, må må de belage seg på å spille i saler som er langt under halvfulle.  Og det er varslet at mange teatre ikke kommer til å klare seg gjennom den økonomiske krisen de nå er i.

Da Bridge Theatre, som det første åpnet sine dører igjen etter nedstegningen i mars, var det for 250 mennesker i en sal som tar 900.

Fakta om britiske teatre

Monologer

Bridge Theater, som ligger like ved Tower Bridge og er Londons nyeste, spiller framover en rekke monologer. Monolog blir det også når National Theatre, som også ligger på sørsiden av Themsen, planlegger å åpne igjen 21.oktober. Giles Terera står på scenen i et nyskrevet stykke. Du kan lese mer om det her.

Stykket skal spilles på National Theatres hovedscene, Olivier, som vanligvis tar 1.150 personer. Salen er gjort om for å bli mest mulig koronatrygg og publikum sitter gruppevis i en sirkel rundt scenen. Det blir kun plass til 500 personer i salen, altså under halvparten av det  teatersalen er bygd for.

-Vi er både henrykt og lettet over å kunne gjenåpne National Theatre med en «Olivier in-the-round»-sesong. Vi får presentert live teater til så mange som mulig samtidig som vi følger reglene om sosial distanse, sier National Theatres teatersjef Rufus Norris til bransjenettstedet The Stage.

Musefellen tilbake

Fra teaterdistriktet West End rapporteres det at Londons lengstlevende stykke, Agatha Christies «The Moustrap», ser ut til å overleve pandemien. Stykket har vært spilt i London i over 68 år, og planen er å gjenåpne igjen i St. Martin´s  Theatre 23.oktober, går det fram av teatrets nettside.

Eirne av Apollo, Duchess, Garrick, Lyric, Palace and Vaudeville-teatrene har også lansert planer om å gjenåpne i månedene framover. Først ute er Apollo i oktober. Nimax-gruppen håper det blir mulig å gjenåpne sin mest populære produksjon «Harry Potter and the Cursed Child» på Palace Theatre tidlig på nyåret, skriver The Times.

Ekstriørbilde av teater i London som spiller Harry Potter-forestilling. Foto

Eierne har planer om å gjenåpne den populære Harry Potter-forestillingen rett over nyttår. Foto: Trine Andersen

Nica Burns, som er administrerende direktør i Nimax, sier til avisen at de har laget en 100 sider lang guide som skal gjøre det mulig å gjenåpne de seks teatrene i henhold til koronareglene. Til glede for mange som har irritert seg over trange seter på de viktorianske teatrene, kommer flere rader til å bli fjernet for å gi nødvendig avstand.

Alle blir tatt tempen på ved inngangen. Det vil bli enveiskjøring inne og det er også krav, som i de andre teatrene som etter hvert gjenåpner, at alle i salen må ha på munnbind. Så gjenstår det å se hvordan det går utover teateropplevelsen.

trine@britiskpolitikk.no